2012. augusztus 4., szombat


                                        Visszatérés napja

Határon átnyúló rendezvénnyel emlékeztek Zajta Magyarországhoz való visszacsatolására július 07-én. 
Autóbuszokkal érkeztek a vendégek a partiumi településekről Zajtába a „Visszatérés napja” rendezvényre.
A program 14 órakor egyházi szertartással kezdődött, ahol a római katolikus misét követően nagytiszteletű Ilonczai Zsombor, Szárazberek református lelkésze hirdetett igét.
A megemlékezés kezdetén Huszti Róbert, a rendezvényt szervező Vitéz Gaál Lajos Közhasznú Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte a jelen lévőket. Köszöntőjében beszélt a Hármashatár Egyesülettel közös programsorozatról, mellyel a nemzeti összetartozást, az elszakított országrészek lakosságának egymásra találását kívánják szolgálni.
Kosztya Zoltán, Zajta Község polgármestere beszédében a környező települések 92 évvel ezelőtti bizakodását és a ma együtt ünneplők reményteli várakozását hangsúlyozta. Megtisztelte jelenlétével, és ünnepi beszédet mondott Dr. Déri Balázs az ELTE latin tanszékének vezető professzora és Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő úr is, aki  beszédében kiemelte a határ menti települések együttműködésének fontosságát, mind kulturális, mind gazdasági téren.
Lengyel István, Lázári Község polgármestere különösen jó hírt osztott meg az ünneplőkkel. Örömmel tudatta, hogy nyertes az a pályázat, amelynek keretében megvalósul a Zajtát Nagypeleskével összekötő közút.
Az ünnepséget a Szárazberki Református Vegyeskórus és a KRISZ színvonalas műsora gazdagította.
A koszorúzást követően a Mezőfényi Fúvószenekar vezetésével indult az ünneplő sokaság a szabadtéri színpadhoz, ahol megkezdődtek a kulturális programok. A színpadon több, mint 200 fellépő szórakoztatta a közönséget, ugyanis az Erdőhát valamennyi kulturális csoportja bemutatkozott. A programot a debreceni Maróthi György Néptáncegyüttes fürge lábú fiataljai zárták.
Miután a szervezők valamennyi csoportnak megköszönték a részvételt, a főzőverseny eredményhirdetése következett. A nap folyamán ugyanis - a rekkenő hőség ellenére - az Egyesület, valamint Gacsály, Méhtelek Tisztaberek, Nagyhódos, Zajta Idősek Klubjai igazi szatmári ízeket varázsoltak az üstökbe, melyet kézimunkáikkal díszített sátraikból kínáltak.
Míg a szülők a fellépőknek tapsoltak, a gyermekek kézműveskedéssel, arcfestéssel, pónikocsikázással szórakozhattak, ugrálóvárban vezették le energiájukat.
A közel 1000 főt megmozgató rendezvényt szabadtéri bál zárta, melyen a szintén Szárazberekről érkezett Trió LESZ „húzta” a talpalávalót.

Husztiné Nagy Ágnes



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése