2012. augusztus 4., szombat

„Hármas halom, kettős kereszt – Összetartozunk”

  Ez év tavaszán a zajtai Vitéz Gaál Lajos Közhasznú Kulturális Egyesület képviseletében Huszti Róbert, a partiumi Szárazberki Hármashatár Egyesület képviseletében Bűcs Attila elnök együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá.
Az egyesületek a nemzeti összetartozást úgy kívánják szolgálni, hogy "Hármas halom, kettős kereszt - Összetartozunk" elnevezésű közös kulturális programsorozatot valósítanak meg a nyár során. Ezzel az a céljuk, hogy a 92 évvel ezelőtt szétszakított történelmi Szatmár vármegye Szatmárnémeti járásának lakossága újból egymásra találjon, közös értékeit felmutassa.
A programok három nagy jelentőségű eseményhez és időponthoz köthetőek.
A június 3-ai Nemzeti Összetartozás Napja, melynek Szárazberek, a július 7-ei Visszatérés Napja, melynek Zajta, és az augusztus 25-26-ai Bocskai Napok, melynek ismételten Szárazberek ad otthont.
Az együttműködő partnerek első közös programja így június 3-án a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából megtartott megemlékezés volt, amelyen a zajtai egyesület közel 50 fővel vett részt.
A rendezvény a szárazberki református templomban tartott istentisztelettel vette kezdetét, melyen nagytiszteletű Borbély Géza, Gacsály- Rozsály- Zajta Református Egyházközségeinek lelkipásztora hirdetett igét. Az istentiszteletet követően Ilonczai Zsombor, Szárazberek Református Egyházközségének lelkipásztorra meleg szavakkal köszöntötte a vendégeket, majd a zajtai egyesület kórusa adott műsort. A versek és a próza, a szívhez szóló dalok a trianoni gyászos eseményekre emlékeztettek.
A műsort követően Póti Eduárd, a szatmárnémeti Református Gimnázium történelem tanára tartott előadást a 92 évvel ezelőtti trianoni döntés hátteréről és következményeiről.
A templomi megemlékezés után Kosztya Zoltán Zajta, és Lengyel István Lázári község polgármestere mondott beszédet, majd koszorúzási ünnepség következett az I. és II. világháború hősi halottainak emléktáblájánál.
A rendezvényen - az ökumené jegyében - részt vett és áldást mondott Kiss Andor rozsályi görögkatolikus esperes is.
A templomtól a szeretetvendégség helyszínéül szolgáló Művelődési Házig, a magyar zászlót vivő Sajóvölgyi István, a 91 esztendős II. világháborús veterán mögött felsorakozva haladt az emlékező sokaság.
  Az együttműködő partnerek bíznak abban, hogy a két további rendezvény is hasonló sikerrel zárul és tovább erősíti a felek közötti jó kapcsolatot.
Husztiné Nagy Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése